Батут – коя е първата асоциация, която правите с тази дума? Усетихте ли вятъра в косите ви току-що? А прилива на енергия и адреналин, предизвикан от неспиращите движения нагоре и надолу? Някога виждали ли сте човек, било то дете или възрастен, който скача на батут и не е усмихнат?

Използването на батут за скачане е енергично и забавно занимание, което е любимо на много малки, а и не чак толкова малки деца и възрастни хора по цял свят.

Наличието на детски батут във вашия двор предоставя на децата ви ежедневна възможност. Такава, в която да практикуват и усъвършенстват своите умения за скачане в контролирана и безопасна среда. Освен това, скачането на батут има положителен ефект върху здравословното състояние и правилното развитие на детето ви.

Коя е правилната възраст, на която да запознаете вашето дете с удоволствието и забавлението от скачането на батут?

Замисляли ли сте се коя е подходящата възраст, при която е удачно да закупите батут за вашето дете? Според много проучвания, малкото човече трябва да има навършени 6 години, защото преди това тялото му не е напълно развито, а костната му система не е достатъчно здрава, за да се справи с повтарящия се натиск при скачане.

Децата под шест години могат да получат наранявания, докато скачат на батут. Затова се препоръчва използването му да бъде със съдействието и контрола от страна на родителя. Задължително е и спазването на всички мерки за безопасност.

Какви са ползите за здравето на децата от скачането на батут?

Погрешно, много родители подценяват ползите от скачането на батут. Нека да разгледаме колко добра инвестиция за физическото и здравословното състояние на вашето дете може да се окаже закупуването на детски батут!

1. Поддържа добра физическа форма и развива мускулите

За деца и възрастни, скачането на батут, освен че е средство за забавление и игра, е и перфектно занимание за поддържане на добра физическа форма и отлично здраве.

„Десет минути подскачане на батут
са равни на тридесет минути бягане!“

За да усвои скачането на батут, детето тренира почти всеки мускул в тялото си, като по този начин спортува, без дори да осъзнава това.

2. Скачането на батут подобрява стойката

За да поддържа баланс на батута, детето трябва постоянно да е наясно с центъра на тежестта си. Докато децата се учат да скачат на батут, техните мускули, гръбначен стълб и стави стават все по-силни и здрави. В резултат на това, тяхната стойка се подобрява.

3. Укрепва сърдечно-съдовата система

Скачайки на батут, заради непрестанната активност на тялото, сърдечната честота на детето се повишава, което рефлектира върху дихателната система. По този начин, всяка клетка от организма се насища с кислород. Увеличеният сърдечен ритъм укрепва мускулите, като допринася за по-здрава сърдечно-съдова система.

4. Развива двигателни умения, подобрява координацията и баланса

Докато скача нагоре и надолу на батут, детето трябва да контролира различни крайници и мускули на тялото си, за да поддържа координация и баланс. Комбинираното действие на подскачане, поддържане на баланс и концентрация, помагат на детето да подобри координацията си. Това води до по-добра сръчност, мускулен контрол и интелигентност на тялото, т.н. кинестетично съзнание.

5. Освобождава стреса и напрежението

Докато детето използва трамплин за скачане, то вдишва изключително голямо количество кислород, който се пренася в кръвния поток на тялото му. Увеличеният кислород незабавно повишава нивата на енергия и прави детето по-будно, стимулирайки производството на ендорфин. Ендорфинът е невротрансмитер, който може да намали стреса и тревожността и да насърчи щастието! Така че, ако искате детето ви да расте щастливо и активно, качете го на батут!

6. Прави костите по-силни

Подскачането укрепва мускулно-скелетната система на детето, създавайки допълнителна плътност на костите му. Освен това, в повечето случаи, батутите са навън, затова усвояването на витамин D насърчава здравия растеж на костите.

Скачането на батути, освен че развива костите на децата, помага за предотвратяване на сериозни проблеми като остеопороза.

7. Подобрява способността за учене

С практикуване на своите скокове, вашето дете ще се усъвършенства  чрез проби и грешки. Скачайки на батут, децата може да научат страхотни номера. А защо да не развият и гимнастични и акробатични умения?

Използването на батут за скачане изисква детето да прецени разстоянието, да направи пространствени разсъждения и да помисли с какво може и с какво не може да се справи тялото му.

По този начин детето балансира тялото си, а способността му да учи също се подобрява. С това се увеличава и концентрацията, което от своя страна повишава когнитивната функция.

8. Укрепва имунната система

Подскачането на батут освобождава токсините от тялото на човек и засилва усвояването на хранителните вещества в организма. Стимулира функционирането на вътрешните органи и насърчава лимфната циркулация, като в допълнение на това, детоксикира тялото и укрепва имунната система.

9. Помага при тревожност, аутизъм и сензорни проблеми

Много проучвания твърдят, че батутът е полезен за деца с аутизъм.

Скачането на батут стимулира децата да се забавляват и служи като средство за взаимодействие с други връстници. Освен това, помага за намаляване на тревожността и стреса. Децата намират ритмичното действие на подскачането за успокояващо, особено след напрегнат ден или инцидент.

Скачането на батут подобрява контрола на координацията, концентрацията и фокуса. Също така е чудесно средство за осигуряване на сензорна стимулация, за да може детето да се съсредоточи върху една дейност.

10. Скачането на батут осигурява щастие и по-добър сън

Батутът кара децата да излизат на слънце и чист въздух. Това намалява тяхната тревожност и стрес, като в същото време подобрява качеството на съня им.

батут от Batut.bg 2

Прескочете скуката и си гарантирайте забавни летни дни!

Батутите са чудесно занимание, чрез което вие и вашите деца да бъдете физически активни и да прекарате повече време на слънце и въздух, без да се отдалечавате твърде далеч от дома си.

Използването на батут за скачане осигурява здраво тяло и здрав дух на вас и вашите любими хора.

Скачането на батут е не само страхотно забавление и предизвикателство, но и незаменима тренировка, след която всеки става по-енергичен, по-здрав и по-щастлив.

Не искате да пропуснете възможността да осигурите предпоставка за добро физическо здраве и благосъстояние на вашето дете, нали?

Слезте от въртележката на живота и осъзнайте, че освен в кръг, може да се движите и нагоре-надолу, което често е в пъти по-хубаво и по-здравословно! Разгледайте нашите батути тук: https://batut.bg/shop/

Междувременно, може да ни последвате във Facebook и Instagram, за да се уверите, че няма да пропуснете някоя важна или забавна информация, която би била полезна за здравето и щастието на семейството ви.

 

Сподели в интернет