Скачане на батут – едно чудесно занимание, чрез което деца от различни възрасти могат да се забавляват, да се упражняват и да развиват координация.

За съжаление обаче, наред с всички положителни ефекти, които оказват батутите, те могат да бъдат и често срещан източник на наранявания, ако не са правилно обезопасени.

В Batut.bg предлагаме всичко нужно за безопасното и пълноценно забавление за вашия малчуган!

 

Какво е необходимо да знаете, при покупка на детски батут за скачане?

Повечето детски батути, които се предлагат на пазара, не отговарят на установения стандарт за безопасност. Ето защо, ако искате децата ви да практикуват скачане на батут в контролирана и напълно безопасна среда, то трябва лично да се погрижите за това. Да започнем от там, че има едни особено важни характеристики, върху които трябва да се спре погледът ви, в процеса на избиране на детски батут за скачане.

Предпазна мрежа за батут

Предпазната мрежа за батут предотвратява падането извън зоната на скачане, като по този начин не позволява на детето да нанесе нежелани наранявания върху крехкото си тяло.

От изключително значение е мрежата да бъде устойчива на влага и UV  лъчение, тъй като в 99% от случаите батутите се позиционират на открити места, най-често в двора или градината. А това означава, че през по-голямата част от денонощието са пряко нагрявани от слънцето, а при лоши метеорологични условия – и често мокрени.

В случай, че имате батут с вътрешна мрежа, но тя е повредена или скъсана, то лесно може да решите проблема, като поставите нова такава. Обезопасителните мрежи се предлагат като допълнителен аксесоар от производителите на батути.

При нас ще откриете максимално безопасна мрежа за батут, подходяща за открито, чиито входен отвор се затваря с цип и катарама. С други думи – там, където оставите детето, на същото място и по-късно ще го намерите! Естествено, това не означава малчуганът да остане без надзор от възрастен!

Пружина за батут и метална рамка

Металната рамка и пружините трябва да бъдат подплатени, за да се избегнат наранявания, ако детето падне и се удари. Препоръчително е материалът, от който са създадени, да бъде от неръждаема стомана, за да са по-здрави и устойчиви на корозия.

Познайте от какво е изработена нашата пружина за батут? Хромирана стомана! Това е клас неръждаема стомана, която се използва при изработката на лагери и инструменти като бормашини. Според вас, колко ли сила трябва да има едно дете, за да счупи бормашина?

Стълба за батут

Стълбата помага на децата лесно да се качват и да слизат безопасно от батута. Желателно е тя да бъде подвижна, за да се премахва, когато батутът не се използва. Това предотвратява шанса, докато са около батута, малчуганите да се наранят, спъвайки или удряйки се в стълбата.

Ако закупеният вече от вас батут няма стълба, но децата ви са на възраст, в която спокойно могат да използват такава, то винаги може да намерите стълба за батут като допълнителен аксесоар.

Споделяме, че нашата е изработена от лек и здрав метал с черно прахово покритие и твърди пластмасови стъпала. С две думи – здравина и сигурност! Точно това, от което се нуждае и детето ви!

Предпазна подложка за батут

Предпазната подложка за скачане на батут е полезен аксесоар в случаите, когато има силни повреди или скъсване на оригиналния пружинен протектор. Тя защитава детето от наранявания, при скачане на батут. Желателно е да обхваща изцяло металната рамка и пружините на трамплинa.

Много рядко, предпазната подложка за скачане на батут е включена към стандартното окомплектоване, затова закупуването ѝ е по ваша преценка или при необходимост.

Ако търсите бързо и лесно решение, с което да спестите време и сърдити физиономии, поради факта, че батутът вкъщи не може да се използва, то хвърлете едно око върху нашата предпазна подложка за батут. Уверяваме ви, че само с поглед към инструкциите ѝ, вече ще сте я монтирали! Да, толкова е бързо и лесно!

Отскачаща повърхност за батут

Отскачащата повърхност на батута трябва да е от здрав и издръжлив материал, устойчив на ултравиолетови лъчи.

Не се ядосвайте, в случай, че детето ви я повреди в процеса на скачане на батут. Винаги може да я подмените с нова.  Това, за което трябва да внимавате обаче, е броят на отворите, които служат за прикрепяне на отскачащата повърхност към пружините и размера ѝ.

Знаете ли, че след продължителна употреба, оригиналната отскачаща повърхност на батута се разпъва с около 2 см. в диаметър?

Не знаехте или не се бяхте замисляли за това? Е, радваме се, че успяхме да спестим малко главоболия и поне едно сърдито личице, поради невъзможността да използва любимия батут за скачане!

 

Основни стъпки при монтаж и поддръжка на детски батути за скачане

Първият и най-важен въпрос, на който трябва да си отговорите, е: Разполагате ли с подходящо място, на което да позиционирате бъдещото фамилно приключение, познато още като батут за скачане?

Ако отговорът е „не“ – съветваме ви да намерите „обетованата земя“, на която да „построите“ най-страхотното забавление за вашите малчугани, а именно – батут за скачане!

Ако отговорът обаче е „да“, продължаваме с основните стъпки, през които трябва да преминете, за да осигурите максимална безопасност на вашето дете, докато подскача на батут.

  • Монтирайте батута на равен терен, далече от дървета, огради или конструкции.
  • Никога не поставяйте батут за скачане върху бетон, освен ако няма предпазна постелка навсякъде около него. Подходящи основи за батут са дървените стърготини или пясък.
  • Не позволявайте детето ви да практикува скачане на батут, докато предпазната мрежа около него не е монтирана и пружините не са покрити.
  • Всеки път, в който планирате детето ви да използва батута, първо се уверете, че няма листа, вода или нещо друго върху него, което може да причини подхлъзвания и/или ненужни травми.
  • Редовно проверявайте мрежата и защитната подложка — когато някоя част е повредена, тя трябва да бъде поправена или заменена, преди батутът да бъде използван отново.

 

Съвети за безопасно скачане на батут

Качествените материали, монтажът и правилната поддръжка на батута са половината от задължителните неща, през които трябва да преминете, за да осигурите напълно безопасно скачане на батут за вашето дете. Останалата половина е свързана с вашето внимание, контрол и наблюдение.

Ето и нашите 6 златни правила за контролирана и безопасна среда, по време на която детето ви да използва батут за скачане:

1. Създайте правила!

Уверете се, че вашите деца и техните приятели, знаят и са съгласни с правилата, преди да започнат да скачат на батут.

2. Осигурете надзор от възрастен през цялото време!

Без значение колко време и усилия ще отдели вашето дете, за да ви убеди, че може и само да скача на батут! Помнете, че не случайно, законът позволява на един човек да взима самостоятелни решения едва когато навърши 18 г.

3. Изисквайте подходящо облекло!

Всички деца, които са на нисък старт за скачане на батут, трябва да носят спортно облекло. Без големи копчета, панделки, аксесоари или нещо друго, което може да се закачи по време на забавленията. Необходимо е малчуганите да изпразнят всички джобове и да свалят обувките преди да започнат да скачат на батут.

4. С повишено внимание, когато най-малките скачат на батут!

Малките деца са много по-податливи на сериозни наранявания, но скачането на батут има предимства и за тях. Повече може да прочетете в статията ни „Защо е полезно децата да скачат на батут?“ !

5. Не разрешавайте повече от едно-две деца да използват детски батут за скачане едновременно или ги наблюдавайте внимателно!

Отново, може би неприятно, но повечето наранявания на батут се случват, когато няколко деца скачат наведнъж. Особено опасно е децата от различни възрасти и размери да скачат заедно. Ако все пак малчуганите искат да скачат дружно, задължително трябва да ги наглеждате, за да се убедите, че са в безопасност.

6. Забранете опасни подскоци и движения!

Без салта, каскади или обръщания – тези хитрости са това, което най-често причинява наранявания на шийните прешлени, които нанасят трайни увреждания.

 

Безопасността е на първо място!

Спортните активности на открито са отлична предпоставка за запомнящи се забавни дни. Чрез тях, вашите деца се учат да опознават и обикват заобикалящия ги свят.

За съжаление обаче те често крият и свои собствени рискове. Случват се инциденти и наранявания, но много от тях могат да бъдат предотвратени чрез знание и внимание.

Научете децата си на основни правила за безопасност! Помогнете им сами да осъзнаят, че здравето е на първо място! Защото без него, няма да сме способни да се зарадваме на още един ден, прекаран с любимите за нас хора  в забавления и приключения!

А ако все още нямате батут у дома, разгледайте нашите предложения!

Сподели в интернет