Има два основни вида батути – за вътрешна и външна употреба.

Моделите за вътрешна употреба са по-малки и съответно изискват по-малко площ за разполагане.

Батутите за външна употреба могат да бъдат много по-големи и да заемат много повече място, но това не би трябвало да е проблем за хора с по-голям заден двор.

Все пак преди да започнете с избора – трябва да прецените батутът вътре или навън ще се използва и след това да определите колко свободно място имате за него.

За ваше щастие детските батути се предлагат във всякакви размери, което означава, че няма как да не намерите подходящ според наличното пространство.

Форма

Повечето хора пренебрегват формата на батута при избора, но ще се изненадате каква разлика може да има, особено ако сте ограничени откъм свободно пространство.

Повечето детски батути са с кръгла форма, но има и правоъгълни, които заемат по-малко място ако имат същия размер като кръгъл модел.

Има и триъгълни батути, които са още по-компактни и могат да се поставят на много повече места, дори и на ъгъл. Не се учудвайте ако срещнете и квадратни и осмоъгълни батути – на пазара има и с такава форма.

Дизайн

Когато избирате детски батут, безопасността на децата трябва да е основен приоритет, затова и дизайнът е от такова значение. Вероятно сте виждали или чували за случаи, в които деца или дори възрастни са излитали от батута при по-високи скокове.

Подобни случки може да ви накарат да се замислите повече за безопасността при скачане, а дори и да размислите изобщо за покупката на батут. Въпреки това повечето производители на батути са си взели забележки през последните години и продуктите им са добре обезопасени.

Крака

Повечето батути имат крака, които ги издигат по-високо. Проблем може да има когато краката са прекалено високи и оставят голяма разлика между земята и скачащата повърхност – за дете може да е опасно да падне от подобна височина.

Издръжливост

Вероятно бихте искали да инвестирате в батут, който ще служи добре през следващите години, така че се уверете, че основата му е здрава и че пружините са устойчиви на корозия.

Също така е добре да има налични резервни части в случай, че се наложи да смените някоя.

Мини батути

Това са малки батути, които са особено популярни.

Те са най-подходящи за домакинства, в които няма особено много свободно място или заден двор.

Мини батутите са вариант, който спокойно можете да обмислите за вашите деца, особено ако пространството ви е силно ограничено.

Максимално поддържано тегло

Някои батути са направени само за скачане от един човек, докато други могат да издържат теглото на няколко души безпроблемно.

Обикновен батут от 2.5 метра може да се използва за скачане от един до двама души, модел от 3.5 метра от един до трима души, а 4.5-метров от двама до трима души и т.н.

Други фактори, които да вземете предвид

Защитно омекотяване

За да се избегнат наранявания, металната рамка и пружините на батутите трябва да имат защитно омекотяване отгоре. Също така това омекотяване е добре да е в различен от скачащата повърхност цвят, за да могат децата по-лесно да различават къде са рамката и пружините.

Предпазна мрежа

Ако децата се достатъчно големи, че да скачат нависоко, предпазната мрежа е препоръчителна – с нея се намалява рискът от падане и нараняване.

Уверете се, че мрежата не се закрепва за твърди и незащитени с омекотяване прътове, тъй като и те могат да представляват опасност.

Стълба

Ако батутът е с прекалено високи крака, обмислете покупката на стълба за по-лесно качване и слизане от страна на децата. Не забравяйте да махате стълбата когато батутът не се използва – така няма риск дете да се качи на него без вашето знание.

Сглобяване на детския батут

Първото нещо, което трябва да направите е да се уверите, че имате достатъчно място за поставяне на батута. Трябва да намерите равна повърхност, върху която да се поставят краката и основата.

Също така се уверете, че около батута няма други потенциални опасности, на които детето може да се нарани ако случайно падне докато скача.

Най-добре е да поставите батута в задния си двор върху равна тревиста площ или пясък.

Избягвайте поставянето му върху бетон или друга твърда повърхност. Също така се уверете, че около батута няма храсти, дървета и други препятствия.

Самото сглобяване на детския батут не би трябвало да е особено сложно. Процесът е сравнително лесен, стига да прочетете внимателно упътването на производителя и да следвате стъпките от него.

Сподели в интернет